Händel: Hercules – Göteborg Baroque
Söndag 8 september – Stora Teatern

Biljettinfo

Plats
Stora Teatern
Pris
395 kr
Tid
16:00
sön 8 september
Speltid ca: 2 t

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

HERCULES - en föreställning om svartsjuka, dråp och galenskap

Hercules- världens starkaste man, återvänder från kriget i Oechalien. Där hemma väntar hans fru Déjanira som blir utom sig av missriktad svartsjuka när hon ser den unga vackra Iole, som är dotter till Oechialias kung. I ett försök att att stoppa sin man från att vara otrogen dödar hon honom av misstag, och blir galen. Inte ens världens starkaste man är oövervinnerlig när det kommer till den mest förtärande av mänskliga känslor: svartsjukan. Hercules har kommit att beskrivas som ett av Händels mästerverk, där han växlar mellan strikta fugor och porlande melodier, dramatiska tempoväxlingar och lyriska arior. I denna säsongspremiär bjuder vi på total barockdramatik!

Georg Friedrich Händel (1685-1759) – Hercules (HWV 60)

Göteborg Baroque under ledning av Magnus Kjellson, claviorganum
Hercules, världens starkaste man: Karl Peter Eriksson
Dejanira, Hercules fru: Amanda Flodin
Iole, dotter till Oechalias kung: Ingrid Berg
Hyllus, Hercules son: Leif Aruhn-Solén
Lichas, budbärare: Daniel Carlsson

Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare och deras gemensamma passion för den tidiga musiken. Ensemblen har sin hemmascen och generalprogramserie i Tyska Christinae kyrka. Göteborg Baroque framför regelbundet de stora välkända barockverken men presenterar gärna även mindre kända musikaliska pärlor, ofta bortglömda sedan hundratals år.

Göteborg Baroque mottog 2018 en generös donation från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur som möjliggjorde byggandet av ett claviorganum; ett kombinationsinstrument av en cembalo och en orgel. När Georg Friedrich Händel i mitten av 1700-talet står på toppen av sin karriär, och är Europas mest firade musiker, leder han sångare och instrumentalister från ett claviorganum.

Det bubblar, fräser, viner och bär iväg är ett citat från Dagens Nyheters recension av Göteborg Baroque senaste CD: Johan Helmich Romans Then Svenska Messan (2021).  En skiva som både blev kritikerrosad, hamnade på första plats på Sverigelistan över bäst sålda klassiska skivor och fick en grammisnominering! I P2 Musikrevyn kallades skivan för Ett ljudbad att kliva ner i som man blir både glad och varm i själen av.

Alla speltillfällen

Du kanske även gillar

Dans / GDTF / Musik
180 - 625 kr

Atlas Song – Anna von Hausswolff & Imre och Marne van Opstal Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

Konsert / Musik
350 kr

P´aquí, p´acá, p´ayá, payún! Ons 4 sep – Stora Teatern

Musik
450 kr

New York Tango trio – Richard Galliano Lör 12 okt – Stora Teatern