Dorian – Robert Wilson & D´Haus Düsseldorfer Schauspielhaus
Söndag 25 augusti – Lorensbergsteatern

Biljettinfo

Plats
Lorensbergsteatern
Pris
425 kr
Tid
16:00
sön 25 augusti
Speltid ca: 1 t 30 min

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

Robert Wilson är en av de mest betydande teaterskaparna i vår tid, en konstnär som med sin unika stil har förändrat synen på vad scenkonst kan vara och hur den blir till. Han har arbetat med såväl teater som opera och spelat en avgörande roll för konstarternas utveckling.

Sedan slutet av 1960-talet har han iscensatt uppseendeväckande och kompromisslösa allkonstverk där han kombinerat dans, performance, musik, arkitektur, film, måleri och drama, ofta i samarbete med andra tongivande konstnärer, till exempel Lou Reed, Philip Glass, Lady Gaga och Arvo Pärt. Robert Wilsons verk kännetecknas av expressiv ljusdesign, stram scenografi och en idé om regi som fokuserar på kropp och struktur. När det gäller karaktärernas inre liv arbetar han med stor tillit till skådespelaren.

Dorian är resultatet av en tanke som Wilson bar på i flera år innan den blev verklighet. Alla vet att ett plus ett blir två, men lika sant är att två kan vara en. Himmel och helvete är en värld, inte två. Wilson ville utforska dubbelheten i singular. En av frågorna som han undersöker i Dorian är hur man gestaltar två personer i en.

Föreställningens berättelse bygger på historierna om författaren Oscar Wilde, hans romangestalt Dorian Gray och konstnären Francis Bacon – alla tre egocentriska perfektionister som hyllade skönhet, ungdom och njutning. Oscar Wilde var en excentriker, högt älskad och omhuldad av Londons societet till den dag då han fängslades för otukt. Den brittiske målaren Francis Bacon överraskade en inbrottstjuv i sin ateljé, men istället för att ringa polisen gjorde han tjuven till sin modell och senare älskare. Dorian Gray är bekant för de flesta, han är den undersköne mannen som får sin önskan uppfylld: att hans porträtt ska åldras istället för han själv.

Dessa tre historier har alla drag av saga, det är svårt att veta vad som är sant och vad som är myt. I Dorian flätas de ihop till en intrikat monolog om relationen mellan konstnären och dennes verk. Dramatikern Darryl Pinkney har med utgångspunkt i de passionerade karaktärerna skapat ett associativt flöde där minnen, tankar och känslor förs samman till en sugggestiv väv. I Robert Wilsons händer förvandlas berättelsen till ett uttrycksfullt maskineri av ljus, musik, rörelse och precision, som berättar om den komplexa relationen mellan skaparen och det skapade. Det handlar om kärlek, människans eviga behov av bekräftelse, konstens mirakel och det trångsynta samhällets destruktiva krafter.

Gestaltar denna mångfacetterade berättelse gör den oförliknelige skådespelaren och sångaren Christian Friedel, i en enastående uppvisning som 2023 renderade honom den tyskspråkiga världens mest betydande teaterpris, Der Faust.

Föreställningen framförs på tyska med svensk text.

Föreställningen Dorian presenteras tack vare ett generöst stöd av Stenastiftelsen.

Alla speltillfällen

Du kanske även gillar

GDTF / Teater
Gratis

Life Javier Aranda Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

Dans / GDTF / Musik
180 - 625 kr

Atlas Song – Anna von Hausswolff & Imre och Marne van Opstal Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

Cirkus / GDTF
180 - 405 kr

Yé Cirque Baobab Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL