Oh my sweet land – Corinne Jaber & Amir Nizar Zaubi
Måndag 26 augusti – Göteborg Stadsteater

Biljettinfo

Plats
Göteborg Stadsteater
Pris
180 kr
Tid
19:00
mån 26 augusti
Speltid ca: 1 t

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

2 kilo nötkött, 1 kilo lök, 500 gram bulgur, 300 gram pinjenötter, 1,5 liter matolja och mängder av autentiska vittnesmål från syriska flyktingar – det är vad ”Oh my sweet Land” består av. Upphovspersonerna Amir Nizar Zuabi och Corinne Jaber låter alltihop sjuda i en timmes monolog som pendlar mellan tragiska livshistorier och skarpsinniga iakttagelser. Medan Jaber gestaltar en kvinnlig flyktings liv i Jordan, Libanon och Paris - lagar hon mat. Doften av lök som sakta kramelliseras i stekpannan fyller köket med minnen av ett förlorat hem. När hennes arabiska maträtt Kebbe är klar är den förtvivlade historien slut – och ingen har längre någon matlust.

Corinne Jabers pappa flydde för många år sedan från Syrien och hamnade så småningom i Tyskland. När först revolutionen och sedan inbördeskriget startade 2011 ville hon få en större förståelse för sina rötter och ge röst åt de miljoner människor som återigen drevs på flykt. 2013 reste hon till flera flyktingläger i Libanon och tillsammans med Amir Nizar Zaubi reste hon till Jordanien för att samla in vittnesmål. Aldrig hade de kunnat drömma om att den pjäs som blev resultatet av deras research skulle vara lika aktuell 2024, mer än tio år senare.

Oh my sweet Land är ett reportage som försöker ge konflikten i Syrien ett ansikte. Monologen är ett exempel på hur konstnärlig gestaltning förmår levandegöra nyhetshändelser och förflytta dem från mediernas rubriker in i våra hjärtan.

Corinne Jaber är en prisbelönt skådespelare, regissör och författare, som har spelat i en mängd internationella teatersammanhang. Under en period arbetade hon i ett Shakespeareprojekt tillsammans med afghanska skådespelare i Kabul, som resulterade i en uppsättning av Förvillelser på The Globe Theatre i London. Hon har även gjort film. Amir Nizar Zuabi är en prisbelönt palestinsk dramatiker och regissör som bland annat arbetat på The Royal Shakepeare Company i London och skrivit succépjäsen Ravinen för Stockholms Stadsteater. Han är också grundare och konstnärlig ledare för teaterkompaniet Shibur Hur i Palestina.

Idé: Corinne Jaber
På scen: Corinne Jaber
Text: Amir Nizar Zuabi i samarbete med Corinne Jaber
Regi: Amir Nizar Zuabi
Ljusdesign: Nicolas Chorier

Föreställningen framförs på engelska utan textning.

Alla speltillfällen

Du kanske även gillar

GDTF / Teater
Gratis

Life Javier Aranda Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

GDTF / Teater
Gratis

Life – Compañía Javier Aranda Lör 24 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

GDTF / Teater
425 kr

Dorian – Robert Wilson & D´Haus Düsseldorfer Schauspielhaus Lör 24 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL