Flickan med vildpäronen – Eleftheria Gerofoka
Lördag 31 augusti – Göteborg Stadsteater

Biljettinfo

Plats
Göteborg Stadsteater
Pris
180 kr
Tid
19:00
lör 31 augusti
Speltid ca: 1 t 30 min

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

En personlig och poetisk pjäs med minnen från barndomens sagor och om att bli till genom skrivandet. En nödvändighet så tvingande att en mor uppfinner ett eget alfabet.

Eleftherias mor Kiki är analfabet. Hon växte upp i fattigdom och var tvungen att bli vuxen snabbt. Hon började arbeta tidigt och fick inte möjlighet att gå i skolan. Bokstäverna förblev mysterier. Hemliga krumelurer. En gräns mellan henne och de initierade. Men de sagor som ekade inom henne behövde komma ut, få liv och berättas vidare. En nödvändighet så ofrånkomlig att Kiki lyckas uppfinna ett eget alfabet.

Det här är en berättelse om denna mor, men också om hennes barn. Om barnets uppväxt i en fattig by som hon tvingades lämna för att leva ut sin dröm. Och hur hennes mors sagor om överlevnad gav henne hopp och trygghet på vägen.

Flickan och vildpäronen är en personlig och poetisk pjäs med minnen från barndomens sagor och om att bli till genom berättandet och gestaltandet. Om den magiska kraften i att kunna förmedla sig själv och sina bilder. Men också om det som driver denna uppfinningsrikedom framåt. Som får barnet som blivit vuxet att vilja lyssna på de här sagorna gång på gång. Det som kanske alltid är med och driver historien och själva livet vidare – nämligen oron. Oron som inte stillnar trots att resan är gjord.

”Under de senaste åren har jag insett att min mammas sagor har cirkulerat mer och mer i mitt medvetande. Ofta återvänder jag till dem för att känna mig lugnare. Andra gånger ringer jag min mor och ber henne läsa en av hennes sagor för mig. Genast springer hon glatt och hämtar sitt anteckningsblock och frågar mig: Vilken vill du att jag ska läsa för dig? Vill du höra Pavlakis dröm? Eller kanske Flickan och vildpäronen? Sedan berättar hon.” – Eleftheria Gerofoka

Biografi
Eleftheria Gerofoka är född och uppvuxen i Grekland. Hon är utbildad vid scenskolan i Aten och har medverkat i flera teateruppsättningar både i Sverige och internationellt.

Hon har studerat fysisk teater och metoder inom den samtida scenkonsten på Goethe Universitetet i Frankfurt samt i Moskva och i London med Complicité Theatre. 2011 flyttade hon till Sverige och har jobbat för Angereds teater, Sveriges Radio Drama och är sedan 2017 en del av Backa Teaters fasta ensemble.

Eleftheria har även medverkat i flertalet filmer och tv-serier, bland andra ”Butiken” av Ami-Ro Sköld, ”Forever” av Anders Hazelius, ”Ring mamma” och ”Det vita folket” av Lisa Aschan.

Föreställningen framförs på engelska med svensk text.

Presenteras i samarbete med Backa Teater.

Alla speltillfällen

Du kanske även gillar

GDTF / Teater
Gratis

Life Javier Aranda Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

Dans / GDTF / Musik
180 - 625 kr

Atlas Song – Anna von Hausswolff & Imre och Marne van Opstal Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

Cirkus / GDTF
180 - 405 kr

Yé Cirque Baobab Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL