Dimanche
Tisdag 27 augusti – Stora Teatern

Biljettinfo

Plats
Stora Teatern
Pris
305 kr
Tid
19:00
tis 27 augusti
Speltid ca: 1 t 30 min

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

Det är söndag och familjen samlas som vanligt för att äta middag tillsammans. Så har det alltid varit, så ska det förbli. Det blåser så kraftigt att väggarna skakar, men en liten storm ska inte få hindra dem från att följa sina rutiner. Fast det här är bara början… Familjen kämpar blint för att upprätthålla tingens ordning. Jordens undergång sker ju inte nu, utan någon gång i framtiden – eller?

Ett tv-teams förtvivlade jakt på de tre sista djurarterna som finns kvar på jorden kontrasterar mot familjens alltmer absurda vardag i detta roliga och ömsinta porträtt av en mänsklighet, som överraskas av naturens krafter och vägrar se sanningen i vitögat. Föreställningen är lika mycket en väckarklocka som en poetisk påminnelse om människans kreativitet och enorma envishet.

I tre akter skildras olika naturkatastrofer och deras effekt på familjen: en extrem värmebölja, en orkan och översvämning. Mötet med naturkrafterna ger upphov till utmanande fysisk teater som ställer stora krav på skådespelarna. På scenen agerar också hyperrealistiska dockor i naturlig storlek, bland annat en isbjörn med unge, en ovanligt sällsynt flamingo och en gammal tant.

Föreställningen karakteriseras av en absurdistisk, färgglad estetik, där udda objekt från loppmarknader har inspirerat scenografin i den vackra, hotade värld som gestaltas. Förhållningssättet till objekten är en viktig del av gruppens arbete. Tingen används såväl symboliskt som i egen rätt, förvrängs och transformeras mellan olika scener. Med hjälp av objekten lyckas man skapa olika skalor som lurar ögat på ett nästan filmiskt sätt – en visuell värld som balanserar på gränsen mellan dröm och verklighet.

De två välrenommerade kompanierna Focus och Chaliwaté började samarbeta 2016 efter att under en längre tid ha beundrat varandras arbete. De insåg att det fanns spännande beröringspunkter i såväl poetiskt tilltal och estetik som i förhållningssättet till hantverket. Dessutom hade båda grupperna en stark lust att kombinera olika teaterformer, som rörelsekonst, objektteater, marionetter, skådespeleri och video. I Dimanche har de lyckats skapa ett ovanligt starkt visuellt språk. Genom att fokusera noggrant på de allra minsta detaljerna, det vardagliga, intima, hoppas de kunna säga något om det universella.

Dimanche fick 2020 motta två Maeterlinck-pris i Belgien, dels för bästa föreställning, dels för bästa konstnärliga och tekniska genomförande. Backup (en kortad version av Dimanche) mottog 2019 Total Theater Award på The Fringe Festival i Edinburgh.

Föreställningen är ordlös.

Alla speltillfällen

Du kanske även gillar

GDTF / Teater
Gratis

Life Javier Aranda Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

Dans / GDTF / Musik
180 - 625 kr

Atlas Song – Anna von Hausswolff & Imre och Marne van Opstal Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

Cirkus / GDTF
180 - 405 kr

Yé Cirque Baobab Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL