Agamemnon
Måndag 11 november – ADAS teater

Biljettinfo

Plats
ADAS teater
Pris
200 - 265 kr
Tid
19:00
mån 11 november
Speltid ca: 1 t

Info

Kontakta Kulturpunkten vid frågor om biljettbokning eller hemsidan.

Kontakta arrangören vid övriga frågor om evenemanget.

Agamemnon av Aischylos. Denna hyllade grekiska klassikertolkning som gjorde succé under våren är tillbaka i höst!

”Den här timmen på ADAS teater är ett reningsbad, där Fia Adler Sandblad sjunger och skriker ut den sorg vi alla borde tillåta oss att känna” – Scenkonstguiden

”En föreställning som tvingar publiken att omedelbart reflektera nuet i historisk genomlysning. Det känns som ett sällsynt privilegium att få erfara detta” – Alba.nu

”En avskalad, gripande enkvinnas-föreställning om krig och hämnd. Det är en rikedom att ha ADAS teater i Göteborg” – publikröst

”Det ni gör här är teatermagi” – publikröst

Krig rasar. Våld, hämnd och passion driver handlingen i en värld som rymmer små öar av kärlek. I konungariket Mykene står folket handfallet inför fasorna.

I Aischylos drama har våldet sin egen logik. Den är omänsklig och således svår att förstå utan att själv göra sig till en del av den. För hur ska man med fredliga medel stoppa krigets vansinne utan att själv gå under?

När vi öppnar portarna till den antika världen är det en vis äldre kvinna som beledsagar oss in i värmen och som tar oss genom en förfärlig värld där vreden gått överstyr och makten drivs av personliga, blodtörstiga övertygelser. Det tioåriga trojanska kriget har just kommit till ett slut och Agamemnon, kung av Mykene, välkomnas hem som segerherre och hjälte. I krigets hetta och för att blidka gudarna har han offrat sin dotter, Ifigenia. Hemma väntar Klytaimnestra trofast på sin make, men oerhörda känslor har tagit henne i besinning. Blod kommer att flyta.

När ADAS teater tillsammans med den prisbelönte regissören Ian Magilton (Roy Hart Theatre) tar sig an Aischylos 2500 år gamla tragedi så är det genom en stark fysisk och vokal gestaltning med nyskriven musik och omslutande ljudbild.

ADAS teater har i flera tidigare uppsättningar arbetat med det antika stoffet. Roy Hart Theatre arbetade under många år med Orestien och med Backanterna. Sedan 2011 har Fia Adler Sandblad och Ian Magilton fört ett konstnärligt samtal om hur Roy Harts unika konstnärliga arbete med den mänskliga rösten kan omsättas i en dramatisk föreställningsstruktur.

Bearbetning FIA ADLER SANDBLAD, IAN MAGILTON
Regi IAN MAGILTON
Skådespelare FIA ADLER SANDBLAD
Kompositör JONAS FRANKE-BLOM
Kostym och mask NONNO NORDQVIST
Producent ANDREAS LUUKINEN
Foto OLA KJELBYE

Med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Konstnärsnämnden och ABF.

Alla speltillfällen

Du kanske även gillar

GDTF / Teater
Gratis

Life Javier Aranda Fre 23 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

GDTF / Teater
Gratis

Life – Compañía Javier Aranda Lör 24 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL

GDTF / Teater
425 kr

Dorian – Robert Wilson & D´Haus Düsseldorfer Schauspielhaus Lör 24 aug – GÖTEBORGS DANS- OCH TEATERFESTIVAL