Teater Sesam
Kulturspridare sedan 1987

Teater Sesam arbetar med en blandform av traditionell och samtida teater med inriktningen Puppetry Art, en avancerad form av dock- och skuggspelsteater. Vi spelar för alla åldrar men framförallt för barn och ungdomar.

Teater Sesam, en av Göteborgs äldsta fria grupper, grundades 1987 och hade redan från starten siktet inställt på att presentera professionell, nyskapande dock- och skuggteater för en bredare publik. Efter några års turnerande fick vi vår alldeles egna fasta scen på Chapmans Torg där vi fortfarande spelar våra egna föreställningar.

Alla våra föreställningar är färgstarka och mycket visuella då vi arbetar med Puppetry Art, en speciell scenkonstform där berättelsen förs framåt, inte bara av ord och repliker, utan minst lika mycket med hjälp av bilder, dockor, skuggspel, musik och koreografi.

 

Vi sätter upp minst en ny produktion per år på vår fasta scen samtidigt som turnerandet fortgår runtom i Sverige.

Våra medarbetare är ofta högskoleutbildade konstnärer med lång arbetslivserfarenhet. Genom åren har Teater Sesam dessutom kommit att fungera som en plantskola för svenska dockspelare och dockmakare. I våra verkstäder bedrivs instudering, forskning och docktillverkning. Vi anordnar också workshops i skuggspelsteater. Detta ofta inom ramen för skapande skola men vi håller även workshops i våra egna lokaler vid Chapmans torg 2 under sport-, påsk och höstlov för allmänheten.

Hittills har Teater Sesam haft nöjet att företräda Sverige i många internationella teater- och dockteaterfestivaler, ofta som den enda svenska eller nordiska representanten.

Koncentrationen ligger dock på vår fasta verksamhet i Göteborg. Här vill vi vara den kulturella resurs som barn och unga i rikets andra stad förtjänar; en traditionellt medveten och samtidigt nyskapande scen för alla mellan 2 – 102 år.

Vi kompromissar aldrig med den konstnärliga kvaliteten och ser det som en viktig uppgift att presentera komplexa och konstnärligt utmanande uppsättningar även för de allra minsta.